Hoe zet jij je eerste stap?

Ik roep het al jaren: ‘ik ga voor mezelf beginnen’. Een groot verlangen wat ik steeds voor me uit schoof… Ik zag anderen om me heen de stap maken, enthousiast hun plannen ontwikkelen en delen.

En ik? Ik was aan het wachten. Wachten tot de kinderen groot genoeg zijn, wachten op een financieel goede basis, wachten op afgeronde opleiding, wachten op mensen die zich door mij willen laten begeleiden, wachten op goedkeuring van de mensen om me heen, wachten op…. Er was altijd wel een reden om te wachten. Ik kon mezelf er heerlijk achter verschuilen én ik hoefde niet in actie te komen.

De behoefte om mijn ideeën vol in de wereld te zetten, om het van de daken te schreeuwen, werd steeds groter. Dat heeft gevraagd om het onderzoeken van mijn rafelrandjes, de moed om met mijn kwetsbaarheid te komen én het nemen van het risico om vol op mijn snufferd te gaan.

Ik heb in mijn leven vaak het gevoel van ‘net niet’ ervaren. Zo heb ik mijn CIOS-diploma later gehaald waardoor ik niet bij de grote diploma-uitreiking was, ook was ik vaak de eeuwige tweede tijdens sportwedstrijden.

Het gevoel van ‘net niet’ was voor mij veilig en bekend. Dit was de saboteur die mij, op de momenten dat ik succesvol had kunnen zijn, met een onbewuste beweging klein hield. Een saboteur die voorkwam dat ik zou falen of gekwetst zou worden. Deze saboteur heeft mij beschermd voor gevoelens van schaamte maar hij hield me ook weg van mijn succes.

Het nemen van je succes of de angst om te falen hebben te maken met diepgewortelde ervaringen rondom schaamte. Je stelt jezelf steeds de vraag; kan ik mezelf laten zien zoals ik ben? Hoor ik er dan nog bij?

Succes- een faalangst zijn gerelateerd aan de lotsgeschiedenis van je familie van herkomst, aan vormende gebeurtenissen rondom bijvoorbeeld lijden en geluk of slagen en falen. Ooit in het leven waren controle en perfectie van levensbelang om bij je familie van herkomst te horen.

Als je door de ogen van de ander naar jezelf kijkt, zoek je de toestemming om succesvol te zijn bij de ander. Je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf.

Door op zoek te gaan naar jouw onbewuste beweging en deze te herkennen, sla je de weg in naar succes.

Ben jij nieuwsgierig naar jouw onbewuste beweging? Neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.